WBTR: Nieuwe wettelijke verplichtingen voor weer- en sterrenkundige verenigingen en stichtingen

Share this:
  • twitter icon
  • facebook icon
28 april 2021

Verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet WBTR, de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de aansprakelijkheid van bestuursleden. De wet gaat echter vooral over de kwaliteit van besturen en raakt daarmee de volledige organisatie. Om de lidorganisaties hierin te helpen heeft de KNVWS zich aangesloten als partner bij WBTR.nl.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt: ‘Het wetsvoorstel geeft vorm aan een professionaliseringsslag bij verenigingen en stichtingen. De noodzaak hiervan is gebleken na een aantal incidenten.’ Met incidenten bedoelt men financiële problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal.

De reikwijdte van de wet is veel groter dan alleen het aanpassen van statuten. De WBTR richt zich met name op de kwaliteit van het bestuurlijk proces. Het gezamenlijk bespreken is een belangrijk thema. Het gaat erom dat bestuursleden met elkaar afspraken maken wat zijn verstaan onder ‘goed bestuur’ en hoe ze er in de dagelijkse praktijk invulling aan geven. Onderdeel daarvan is bijvoorbeeld de financiële gang van zaken om te voorkomen dat misbruik van het verenigingsgeld kan worden gemaakt. Een ander thema is besluitvorming als niet alle bestuursleden aanwezig zijn.

De wet wil dat verenigingen en stichtingen werken aan hun kwaliteit. Dat staat nadrukkelijk genoemd. Interne bespreking van de wet en het formuleren van de conclusies zijn dus het belangrijkst. Pas daarna komt het wijzigen van statuten in beeld als formele en juridische vastlegging.

Korting bij gebruik WBTR-stappenplan

Om het verenigingen en stichtingen gemakkelijk te maken om aan de wet te voldoen, is er een handig stappenplan ontwikkeld door een samenwerkingsverband van koepelorganisaties en grote verenigingen: WBTR.nl. De KNVWS heeft zich als partner aangesloten bij dat collectief zodat onze lidorganisaties ook gebruik kunnen maken van dat voorwerk en het handige stappenplan dat door dit collectief is ontwikkeld. Zo kan KNVWS de aangesloten verenigingen/stichtingen ondersteunen bij het voldoen aan de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR).

Onze lidorganisaties kunnen gebruik maken van de kortingscode KNVWSWBTR en ontvangen zo een korting van 50%. Alle informatie is te vinden op de landingspagina van de KNVWS bij wbtr.nl.

KNVWS lidorganisaties krijgen 50% korting op gebruik van het stappenplan via WBTR.nl

Het stappenplan van WBTR.nl leidt bestuursleden op begrijpelijke wijze langs alle verplichtingen van de nieuwe wet. In de online-omgeving kunnen alle regels en afspraken binnen de vereniging of stichting worden vastgelegd in online werkboeken. Voorbeeldteksten helpen daarbij. Op deze manier kom je tegemoet aan de eisen van de wet om invulling te geven aan het goed besturen van de organisatie. De kosten voor het totale programma, met inbegrip van werkboeken en een helpdesk voor juridische vragen, zijn beperkt. De korting die de KNVWS als partner kan bieden, maakt het gebruik extra aantrekkelijk. Het WBTR-programma maakt (duur) juridisch advies onnodig.

Door de WBTR zullen waarschijnlijk ook de verenigingsstatuten moeten worden aangepast. De gegevens in de werkboeken maken het voor de notaris eenvoudiger statuten op te stellen of te controleren. Dat zal ook schelen in de kosten.

Webinar voor KNVWS lidorganisaties

Wbtr.nl zal samen met de KNVWS een webinar verzorgen voor de KNVWS lidorganisaties. In een uur krijgen deelnemers inzicht in de gevolgen van de nieuwe wet. In de webinar wordt uitgelegd wat de wet inhoudt en hoe verenigingen van het WBTR-stappenplan gebruik kunnen maken. Hierover ontvangen de KNVWS lidorganisaties binnenkort nader bericht.