
Een schok van verbijstering en ongeloof gaat er door de familie- en vriendenkring van Romke Schievink wanneer het bericht van zijn plotselinge overlijden op 20 mei 2025 bekend wordt. De bekende amateursterrenkundige woonde in een authentieke watermolen in Bruchhausen-Vilsen ten zuiden van Bremen. De watermolen, annex sterrenwacht, had hij de afgelopen jaren prachtig gerestaureerd. Herstellen wat in verval was, dat was zijn specialiteit. En binnen de sterrenkundige wereld heeft hij daar prachtige voorbeelden van laten zien.

Zijn passie voor sterrenkunde was een van de fundamenten van zijn leven. Samen met andere liefhebbers bracht Romke vele avonden door in de sterrenwachten die hem dierbaar waren. Al op zeer jonge leeftijd raakte Romke betrokken bij de Volkssterrenwacht Twente in Denekamp. Het was daar, onder de sterrenhemel, dat hij zijn grootste vreugde vond: de eindeloze ruimte verkennen, het universum begrijpen en dit wonder te delen met anderen. Zijn enthousiasme en kennis inspireerden vele mensen om hun blik op de sterren te richten en het onmetelijke heelal te ontdekken.
Samen met zijn vrienden van de werkgroep voor sterrenkunde bracht hij vele uren door op deze bijzondere plek net buiten Denekamp. De werkgroep en Romke zorgden voor een stevig fundament onder de sterrenwacht vanwege hun inzet als vrijwilliger.
Romke bleef betrokken bij de sterrenwacht toen deze verhuisde naar Lattrop, de Cosmos Sterrenwacht. Dat hij later samen met zijn levenspartner Bea de watermolen in Bruchhausen-Vilsen in Duitsland omtoverde tot een echt sterrenkundig paleisje was dus niet zo verwonderlijk.
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde reikt sinds 1945 de Dr. J. van der Biltprijs uit aan verdienstelijke weer- en sterrenkundeamateurs in Nederland. In 2019 reikte KNVWS-voorzitter Sebastiaan de Vet deze prijs uit aan Romke Schievink. Op de oorkonde staat geschreven: Toegekend voor de ongekende restauratie van het Zeiss Planetarium Model 1 dat geldt als het oudste optische planetarium ter wereld, en voor zijn toewijding om kinderen met een beperking op bijzondere manieren les te geven in de sterrenkunde. Openbaar de sterrenkunde voor iedereen.

Treffend wordt Romke door zijn Twentse sterrenvrienden gememoreerd: “Hij was iemand die altijd klaarstond voor anderen. Zijn onvoorwaardelijke steun en zijn vermogen om te luisteren maakten hem een geliefde vriend, collega en familielid. Of het nu ging om een simpele handdruk, een geruststellende glimlach of het delen van een diepgaand gesprek – hij begreep de waarde van oprechte verbinding.
Met zijn heengaan verliest de wereld niet alleen een dierbare ziel, maar ook een toegewijde ambassadeur van de sterrenkunde.
Romke was een man van woorden en van daden; zijn vermogen om wijsheid en creativiteit over te brengen in een wereld die soms te snel leek te draaien, was een gave die velen in hem waardeerden.”
Iemand die nog volop in het leven stond, is er plotseling niet meer. Op zijn Facebookpagina zien we de mooie beelden van dit voorjaar rond de Wassermühle Bruchmühlen voorbijkomen.
Sterrenwacht Cosmos in Twente verwoordt het als volgt: “De leegte die hij achterlaat is groot, maar de herinneringen die we aan hem hebben zullen ons voor altijd omarmen. We zullen hem missen, maar nooit vergeten. De sterren zullen voor ons altijd een herinnering zijn aan Romke, die ons leerde dat de zoektocht naar kennis, schoonheid en verbinding een leven lang kan duren.
Rust in vrede, Romke. Je blijft voor altijd in onze gedachten en elke keer dat we naar de sterren kijken, zullen we aan jou denken.
Romke is nu bij zijn sterren.
Per aspera ad astra.”
25 mei 2025
Jacob Kuiper, met dank aan de vrienden van sterrenwacht Cosmos te Lattrop.