Landelijke Sterrenkijkdagen

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2024 in het weekend van 15-17 maart kun je op tientallen plekken in Nederland door een telescoop komen sterrenkijken. Bezoek het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land waarbij alles draait het om het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland.

Sterrenkijken is al jaren populair, want de Landelijke Sterrenkijkdagen bestaan al 48 jaar. Het evenement vindt in 2024 plaats in het weekend van 15 tot 17 maart. Kom sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee naar demonstraties van telescopen. We vertellen we je natuurlijk graag hoe je zelf aan de slag kunt met sterrenkunde als hobby. Mochten de weersomstandigheden ongeschikt zijn om te sterrenkijken, dan is er op veel locaties ook een aanvullend programma. Op de onderstaande landkaart staan straks alle deelnemende kijklocaties vermeld. Klik op een locatie voor meer bezoekersinformatie.

Foto: Jan Koeman, Philippus Lansbergen

Kijktips: wat kun je dit jaar zien?

Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. Vroeg in de avond, rond acht uur, kun je boven de westelijke horizon de planeet Jupiter zien, met de telescoop kun je dan misschien ook enkele van zijn manen zien, misschien zie er wel vier. Niet ver er vandaan staat het Zevengesternte, een verzameling van jonge sterren. Met zijn telescoop zag Galileo hier meer dan dertig sterren. leuk om dat ook eens te zien.

Plejaden waargenomen door Galileo Galilei en opgetekend in zijn ‘Sterrenbode’

Tussen de Maan en het Zevengesternte staat de planeet Uranus. Je hebt een telescoop nodig om die te zien. De maan is dit weekend vooral vroeg in de avond te zien en dan voor wat minder dan de helft verlicht. In de loop van het weekend zie je er steeds meer van. De maankraters zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Kom je op bezoek, dan kun je proberen om met je smartphone door de telescoop een maanfoto te maken.

Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm staat aan de zuidelijke hemel. Als je goed kijkt, zie je dat de sterren verschillende kleuren hebben. De superreus Betelgeuze staat linksboven in het sterrenbeeld en is roodoranje van kleur. Deze ster wordt door astronomen in de gaten gehouden omdat die bijna aan het eind van zijn leven is. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar weer nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan. In de telescoop kun je de nevel als een grijs/groene vlek waarnemen.

Op veel plaatsen kun je de KNVWS waarneeemstrippenkaart krijgen. Daar staan leuke sterrenkundige zaken op en kun je bijhouden wat je al gezien hebt of waaraan je hebt meegedaan.

Wordt het helder tijdens de sterrenkijkdagen? Onze meteoroloog Jacob Kuiper stelt voor de sterrenkijkdagen een korte weersverwachting op. Houd de homepage in de gaten voor de actuele weerinformatie.

Doe mee als kijklocatie

Van sterrenwachten, verenigingen en amateurs, tot musea, universiteiten en scoutingroepen. Iedereen die samen met bezoekers naar de sterren wilt kijken, kan zich registreren als kijklocatie. Doe mee en meld je aan via de onderstaande aanmeldknop. Wij checken je aanmelding en jouw locatie verschijnt daarna zo snel mogelijk op de landkaart. Meld je snel aan, want dan sturen we je tijdig flyers en posters voor extra promotie van jouw activiteit. Klik hier voor andere ondersteunende materialen en tips voor het aanmelden.

Aanmelden als locatie

Waar kan ik heen?

Toegangsprijs

Aanbod