Elders op het web

Professionele organisaties en onderzoeksinstellingen

Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) coördineert en stimuleert het sterrenkundig onderzoek in Nederland. NOVA bundelt de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen (RUG), Leiden (UL) en Nijmegen (RU). De onderzoeksschool werkt nauw samen met de NWO-instituten SRON en ASTRON. NOVA wil fundamentele vragen over het heelal dichter bij een antwoord brengen. Lees meer.

Bezoek een universiteitssterrenwacht

Naast de sterrenwachten van de KNVWS die je kunt bezoeken, kun je ook terecht bij de  sterrenwachten van de universiteiten Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Leiden. Zij organiseren in hun sterrenwachten ook kijkavonden voor het publiek. Daarmee is het een mooie kans om achter de schermen te kijken bij de sterrenkundige instituten in Nederland én om er met onderzoekers te spreken.

De Blaauw Sterrenwacht van de Universiteit Groningen. Je kunt er op bezoek tijdens een kijkavond. Foto: Annemarijn Zwerver

Europese Zuidelijke Sterrenwacht

De European Southern Observatory (ESO) is de Europese organisatie voor astronomisch onderzoek op het zuidelijk halfrond. Het is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Bezoek de Nederlandtalige website.

KNMI geeft uitleg

Kennis en uitleg over onderwerpen op het gebied van weer, klimaat en seismologie. Verder onder meer een verwijzing naar klimaatdata met informatie over weer in het verleden. Experts kunnen terecht bij de KNMI Climate Explorer en het KNMI Datacentrum. Lees verder.

Musea en planetaria met aandacht voor sterrenkunde

Naast verenigingen en sterrenwachten zijn er elders in Nederland musea en planetaria die aandacht besteden aan sterrenkunde. Voorbeelden zijn Artis Planetarium (Amsterdam), NEMO Science Museum (Amsterdam),  Teylers museum (Haarlem), Museon (Den Haag), Omniversum (Den Haag), Louwman Museum (Den Haag), Rijksmuseum Boerhaave (Leiden), Space Expo (Noordwijk), Nationaal Ruimtevaart Museum (Lelystad), het Eise Eisenga Planetarium (Franeker) en het DOTliveplanetarium (Groningen). Andere planetaria zijn te vinden via PlaNED, de vereniging van Nederlandstalige planetaria in Nederland en Vlaanderen.

UNAWE

Uit een academiehoogleraarschap van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) voor de Leidse Hoogleraar George Miley, werd het concept voor UNAWE in Nederland geboren. UNAWE is een internationaal programma dat kinderen in achterstandssituaties in contact brengt met inspirerende aspecten van de sterrenkunde. Lees meer.

Websites en andere organisaties

Alles over sterrenkunde

Website met nieuws en achtergrondinformatie over sterrenkunde en ruimteonderzoek die wordt beheerd door wetenschapsjournalist Govert Schilling. Allesoversterrenkunde.nl

Hemel.waarnemen.com

Op onze homepage zag je de actuele hemelverschijnselen al staan. Astronoom Marc van der Sluys programmeerde in zijn vrije tijd dit rijke online naslagwerk. Het idee achter hemel.waarnemen.com is het aanbieden van informatie over verschijnselen aan de sterrenhemel die te zien zijn met eenvoudige middelen (ongewapend oog, verrekijker, kleine telescoop). Deze kunnen worden waargenomen en/of zijn interessant voor een algemeen publiek, van geïnteresseerde leek tot fanatieke amateurastronoom. De website is gericht op België en Nederland, en is opgesteld in het Nederlands/Vlaams. Lees meer.

Noorderlichtjagers.nl

Op de website www.noorderlichtjagers.nl vind je informatie, nieuws, verwachtingen en tips over het noorderlicht. Dit is vaak rond de poolcirkel zichtbaar, maar heel af en toe ook in Nederland. Poollicht-liefhebbers Toine Westen, Hugo Meiland en Roy Keeris houden je op de hoogte van dit prachtige verschijnsel.

Sterren Kijken In De Stad

Bij Sterren Kijken In De Stad kun je zelf sterrenkijken als hobby ervaren: door een telescoop te leren gebruiken, een kijkavond te plannen en objecten te vinden aan de hemel en op verschillende manieren waar te nemen. Ook als je aan de slag wilt met astrofotografie is dat mogelijk. Je kunt er ook terecht voor informatie en advies over de hobby, of over instrumenten. Sterren Kijken In De Stad is ook te vinden op Youtube en op Twitter. Lees meer.

Sterren Schitteren voor Iedereen (SSVI)

‘Geef elk kind, waar ook ter wereld, ter wereld de kans om de sterrenhemel te ontdekken door een telescoop.’ Dat is het uitgangspunt van de Volkssterrenwacht Armand Pien, naar een idee van Jean-Pierre Grootaerd met input van Harrie Rutten. Sterren Schitteren Voor Iedereen wordt gerealiseerd door de Werkgroep Kijkerbouw van de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien. Lees meer.

Sterrenkijken.nu

Op sterrenkijken.nu vind je informatie over astronomie en ruimtevaart die op een eenvoudige manier wordt uitgelegt. Door middel van (instructie) video’s vind je hier alle informatie om te starten met het ontdekken en waarnemen van het heelal.

Stoepsterrenkunde.nl

Stoepsterrenkunde is een publieksactiviteit waarbij passanten in de stad bij een ‘pop-up sterrenwacht’ kennis kunnen maken met de nachtelijke hemel. Het initiatief stoepsterrenkunde.nl werd in 2015 gestart door Franka Buurmeijer en huidig KNVWS voorzitter Sebastiaan de Vet. Op hun website vind je veel praktische tips en informatie over een sessie stoepsterrenkunde.

Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde

De Vereniging Voor Sterrenkunde, Meteorologie, Geofysica en Aanverwante wetenschappen, afgekort VVS, werd in 1944 gesticht te Gent ten behoeve van de amateursterrenkundigen in Vlaanderen. Door de jaren heen is de VVS uitgegroeid tot hét sterrenkundig forum in Vlaanderen. Momenteel telt de VVS bijna 2000 leden. Lees meer.