
Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de meteoriet ‘Diepenveen’ insloeg. Dat feit is door de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving (HVDD) aangegrepen om op vrijdag 27 oktober 2023, samen met de KNVWS, een feestelijk programma te organiseren. Noteer daarom deze datum alvast in de agenda om het speciale symposium bij te wonen.
Op 27 oktober 1873 valt er in de directe omgeving van het dorpje Diepenveen een meteoriet. Twee personen waren ooggetuige van het inslaan van het object, dagloner Albert Bos en zijn vrouw die aan het werk waren op het land. De steen wordt meegenomen naar huis en getoond aan de hoofdonderwijzer in het dorp. De stiefzoon van de onderwijzer noteert wat Bos en zijn vrouw hebben meegemaakt. Daarna bevindt de meteoriet zich bijna een eeuw op de Rijks-HBS in Deventer waar hij in een mooi vurenhouten kistje wordt bewaard. In 1968 wordt de school opgeheven en belandt de ruimtesteen bij een docent. Vervolgens wisselt het object nog een keer van eigenaar om in 2012 bij toeval onder ogen van amateursterrenkundige Henk Nieuwenhuis te komen. Samen met meteorietdeskundigen Niek de Kort en Marco Langbroek concludeert hij dat het hier om een zeldzame koolstofchondriet moet gaan. De ‘Diepenveen’-meteoriet wordt nu in Naturalis in Leiden bewaard voor verder wetenschappelijk onderzoek.
Jubileumfeest in Diepenveen
Op ‘De dag van de meteoriet’ wordt een aantal evenementen gepland, waaronder de onthulling van een herinneringsmonument. In het Kulturhus in Diepenveen kan het publiek kennisnemen van wat er anderhalve eeuw geleden gebeurde via een aantal lezingen. Er wordt ook een wandeltocht georganiseerd naar de omgeving van de vindplaats van de meteoriet, waarbij een informatiebord wordt onthuld. Tevens wordt een demonstratie verzorgd met een zogenaamde Meteoriet Impact Simulator, een apparaat van dat nabootst hoe een meteorietinslag plaatsvindt en hoe de inslagkrater er uitziet.
Avondsymposium
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) levert een bijdrage aan de feestelijke jubileumdag. Op de vrijdagavond wordt er in het Kulturhus in Diepenveen een aantal presentaties gegeven. Het lezingenprogramma biedt een breed publiek een fraaie inkijk in de wereld van meteoren- en meteorietenonderzoek. Op de KNVWS-website komt de komende tijd meer informatie beschikbaar over wat er allemaal op ‘De dag van de meteoriet’ te beleven valt. Overdag zijn de activiteiten gratis bij te wonen. Voor de lezingen in de avond dient u zich aan te melden (via deze website) in verband met een maximum aantal bezoekers.
Wilt u alles ter plekke meemaken, houd dan vrijdag 27 oktober 2023 vrij in uw agenda.
Jacob Kuiper, namens het organisatiecomité ‘De dag van de meteoriet’

Foto. Dr. Marco Langbroek