
Elke maand kun je weer iets anders aan de sterrenhemel zien. In deze ‘sterrenhemel van de maand’ blikken we op basis van de Sterrengids vooruit naar enkele hemelverschijnselen in de maand februari. Deze fenomenen kunt je met het blote oog zien, een verrekijker of een (bescheiden) telescoop.
In het begin van de maand zie je de planeet Mercurius laag in het westen tijdens de avondschemering. Aangezien de baan van de planeet tussen de aarde en de zon ligt, vertoont de planeet ook schijngestalten. Door een telescoop met grote vergroting kun je Mercurius zien als een smal sikkeltje.
Rakende sterbedekking
Heb je een telescoop groter dan 15 cm en woon je op de lijn Texel-Giethoorn-Hardenberg kijk dan op 3/4 februari naar rakende sterbedekking door de maan. Met dit soort sterbedekkingen kan de vorm van het maanprofiel worden bepaald. In Nederland zijn sterrenkunde amateurs actief met het waarnemen van dit soort hemelverschijnselen binnen de Werkgroep Sterbedekkingen.
Lente op Mars
Op 7 februari begint officieel de lente op de planeet Mars. Je ziet de planeet nog elke avond hoog aan de zuidelijke hemel. Deze week komen ook verschillende ruimtemissie aan bij Mars, zoals de Hope missie (9 februari) en Tianwen 1 (10 februari). De Amerikaanse marskar Perseverance zal pas op 18 februari landen. Ze zijn alle drie vorig jaar in de zomer van 2020 gelanceerd.
Tel sterren in het sterrenbeeld Orion
De maan is 4 februari in het laatste kwartier, en nieuw op 11 februari. Hierdoor is er weinig hinder van het maanlicht en zie je door de donkerte meer sterren. Woon je in het noorden van Nederland of op een van de Waddeneilanden? Doe dan in de periode van 1-15 februari mee met de stertelling van CurioUs? en tel het aantal zichtbare sterren in het sterrenbeeld Orion. Zo help je mee met het maken van een duisterniskaart rond het waddengebied.
Effect van verschillende maanfases
De maan is op 12/13 februari slechts voor 4% verlicht en staat dan als een dun sikkeltje laag in het zuidwesten. Het asgrauwe schijnsel van de maan zie je mogelijk goed in de dagen na 12/13 februari. Het donkere deel van de maan wordt dan verlicht door zonlicht dat op de aarde weerkaatst. Op 19 februari is de maan in eerste kwartier. Dit is een mooi moment om met een telescoop naar de maan te kijken. Op de dagen ervoor en erna heb je dankzij het schaduwspel op de dag-nachtgrens prachtig zicht op het reliëf dat gevormd is door de vele inslagkraters. Tijdens volle maan (27 februari) is dit schaduweffect er niet en oogt het maanoppervlak minder indrukwekkend.
Over de Sterrengids
Deze maand zie je natuurlijk nog veel meer verschijnselen. Wil je geen hemelverschijnsel meer missen? Bestel dan nu de Sterrengids 2021. De Sterrengids bestaat sinds 1938 en is al decennia lang hét naslagwerk voor beginnende sterrenliefhebbers en de actieve amateur. De gids wordt in opdracht van de KNVWS uitgegeven door Stip Media en wordt gemaakt met de hulp van deskundige sterrenkunde amateurs die actief zijn bij de verschillende verenigingen, werkgroepen en sterrenwachten van de KNVWS. Ook in het magazine Zenit vind je elke maand een overzicht van hemelverschijnselen op basis van de Sterrengids.