Volledig genieten van gedeeltelijke zonsverduistering 10 juni

Share this:
  • twitter icon
  • facebook icon
16 juli 2021

De gedeeltelijke zonsverduistering, die op 10 juni 2021 plaats vond, mocht zich verheugen in een grote belangstelling van het publiek. De activiteit viel in een periode dat volledige opening de van sterrenwachten nog niet mogelijk was vanwege de coronabeperkingen. Toch, en misschien juist daarom, was er een gevarieerd programma verspreid over Nederland waaraan velen genoegen konden beleven. Hieronder een bloemlezing van de ervaringen die door kijklocaties met de KNVWS werden gedeeld.

Het verloop van de zonsverduistering in Nederland.
Foto: Edwin Sarink, AstronA

Op de Sterrenwacht Midden-Nederland de gedeeltelijke zonsverduistering waargenomen met een aantal telescopen. Visueel was de gekartelde maanrand mooi waarneembaar evenals een paar groepjes zonnevlekken. Maurits Polak.

De eclipsbril: hèt basis gereedschap bij een eclips.
Eclipsbrillen ruim vooradig bij Anton Pannekoek in Amsterdam
Foto: Esther Hanko

De eclips bij Artis zowel in het planetarium als live buiten.
Foto: Milo Grootjen

Sterrenwacht Jan Paagman in Asten ontving zoveel gasten als in coronatijd mogelijk was: “Het kon niet kapot”. Foto: Harrie Eijsbouts.

Besloten waarneemactiviteit in Bussloo.
Voor het eerst sinds lang weer samen op de sterrenwacht. Foto: Arthur Jurcka

Sterrenkijken in de stad. Telescoop met zonnefilter, computer en YouTube: Eclips zichtbaar voor honderden geïnteresseerden.
Foto: Victor Land, De Meern

In Dwingeloo leverden zonnepanelen tijdelijk wat minder energie. Niet wetenschappelijk; wel vastgesteld.
Foto: Frans de Jong

Twee aanmeldingen voor een lidmaatschap EWSK. Vanwege Covid-19 nog steeds geen openstelling van de Sterrenwacht, dus een telescoop op de stoep voor het pand. Wout Nordt

Stad en Ommelanden werden bediend in Groningen door de Blaauw Sterrenwacht in samenwerking met ScienceLinx. Zon op het dak van het Bernoulligebouw. Foto: ScienceLinx

Sidewalk Astronomy Montferland zag kans om eindelijk weer eens een live evenement te organiseren. Lang was hiernaar uitgekeken en groot was dan ook de vreugde toen de weergoden ons ditmaal zeer goed gezind bleken te zijn.

Actief op de basischool in ’s Heerenberg.
Foto: Manuel Jolink

De eclipsbril is mee naar werk gegaan en zo konden mijn collega’s van het Stadsmuseum en het Regionaal Archief genieten van de ‘hap uit de zon’. Sandra van Dam, Curiosityworld

In Leiden samenwerking van: WLS, Kaiser, Faculteit Sterrenkunde en CAMRAS vanuit Dwingeloo. Livestream, inclusief beelden uit Canada. Meer dan 1500 kijkers op één moment, in totaal, meer dan 10000 bezoekers. Theo Klaver.

Op het Jezuïetenplein in Oudenbosch, vlakbij de Sterrenwacht Tivoli, stonden 5 kijkers opgesteld, die door vrijwilligers van de Sterrenwacht.Veel publiek kon genieten van de blik op de zon. De regionale pers (BN/DeStem) deed met tekst en video verslag. Jan Pieter Wieldraaier.

Texel de Jager Sterrenwacht, bij Ecomare succesvol bezoekers afvangen.
Foto: Wim Klein-Breteler

Sterrenwacht Halley had hoog bezoek en belangstelling van de pers. Bezoek na reservering. Stafania Liberakakis liet zich graag zien bij Halley.
Foto: Bart Veltman

Ook Corona Borealis was voor de eerste keer weer open, maar ontving publiek toch alleen buiten.
Foto: Bart Veltman

Tenslotte: geen eclipsbril, geen telescoop, maar wel vergiet of een stuk karton? Ook dan kan een eclips een belevenis worden.
Foto: Bart Veltman.

In Delft bij de TU de zon en stoepsterrenkunde.
Foto: Sebastiaan de Vet