Weersverwachting zonsverduistering

Share this:
  • twitter icon
  • facebook icon
07 juni 2021

Kunnen we donderdag 10 juni de zonsverduistering zien, of niet? Vanuit Nederland zie je tussen 11:19 en 13:31 uur een gedeelteijke zonsverduistering. De weersomstandigheden moeten dan natuurlijk wel meewerken. Jacob Kuiper, bestuurslid van de KNVWS en in het dagelijks leven meteoroloog bij het KNMI, verzorgt elke dag tot de verduistering een weersverwachting. 

Kijk uitsluitend veilig naar de zon met een eclipsbrilletje, of met een telescoop voorzien van een zonnefilter. Enkele sterrenwachten en amateurs organiseren activiteiten, zoals kijksessies en livestreams. Check onze webpagina met alle locaties en details. Ga je kijken op een fysieke locatie? Respecteer de coronaregels en vermijdt drukte. Kortom; kijk veilig, of virtueel.

Jacob Kuiper geeft uitleg over de natuurlijke projectie van zonsbeelden door het bladerdek van een boom.

Weersverwachting voor donderdag 10 juni (opgesteld op 10 juni, 10:00 CEST) – LAATSTE UPDATE

Het gebied met mist en laaghangende bewolking (gebied nr 1) heeft zich nog iets verder uitgebreid langs de Zeeuwse westkust, tot aan Hoek van Holland. Deze mist/wolkenlaag kan zich nog iets naar het (noord)oosten verplaatsen, maar zal landinwaarts rond begin eclipsperiode (circa 11.30 uur) weer oplossen of al verdwenen zijn. De uiterste kustlijn van Zeeland blijft dan nog steeds gevoelig voor aanvoer van verse zeemist of lage bewolking.

Boven de Noordzee ten westen van Zuid- en Noord Holland drijven wat velden stratocumulus (gebied nr 2). Tussen 11 en 12 uur kunnen deze de westkust bereiken en daarna nog iets verder over Noord- en Zuid Holland het land indrijven.

Vanaf 12 uur kunnen zich lokaal enkele cumuluswolken vormen, maar die zullen de blik op de gedeeltelijk verduisterde zon nauwelijks hinderen. In de middag ontstaan er nog wat meer cumuli, die vanavond weer verdwijnen. In de hoogste luchtlagen kan in het noordoosten van het land wel wat hoge cirrusbewolking vanuit het noordwesten voorbij drijven (gebied 3), maar veel hinder levert dit niet op. Al met al voor het grootste deel van het land uitstekende condities om de eclips te bekijken.

Eerdere weersverwachtingen

Weersverwachting voor donderdag 10 juni (opgesteld op 10 juni, 8:30 CEST)

Het hogedrukgebied boven de Azoren heeft nog steeds een uitloper naar West-Europa. In de buurt van IJsland bevindt zich een omvangrijk lagedrukgebied. Tussen beide weersystemen staat een west- tot zuidwestelijke stroming waarmee maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. De uiterste westrand van de Zeeuwse- en Zuid-Hollandse eilanden heeft actueel (08.00 uur CEST) te maken met mist en/of laaghangende bewolking die vanaf de Noordzee is aangevoerd. Deze mist/wolkenlaag kan zich nog iets naar het noordoosten uitbreiden, maar zal landinwaarts rond begin eclipsperiode (circa 11 uur) weer oplossen of al verdwenen zijn. De uiterste kustlijn van Zeeland blijft dan nog wel gevoelig voor lage bewolking. Aan het einde van de ochtend kunnen ook aan de Noord Hollandse kust enkele wolkenvelden vanuit het westen binnen drijven. Elders in het land is er vanochtend praktisch geen bewolking te verwachten. Vanaf 12 uur kunnen zich lokaal enkele cumuluswolken vormen, maar die zullen de blik op de gedeeltelijk verduisterde zon nauwelijks hinderen. In de middag ontstaan er nog wat meer cumuli, die vanavond weer verdwijnen. In de hoogste luchtlagen kan in het noordoosten van het land wel wat hoge cirrusbewolking vanuit het noordwesten voorbij drijven, maar veel hinder levert dit niet op. Al met al voor het grootste deel van het land uitstekende condities om de eclips te bekijken. Een nieuwe schets van de weersituatie wordt donderdagochtend rond 10 uur op deze website gepubliceerd.

Weersverwachting voor donderdag 10 juni (opgesteld op 9 juni, 20:30 CEST)

Het hogedrukgebied boven de Azoren heeft nog steeds een uitloper naar West-Europa. In de buurt van IJsland bevindt zich een omvangrijk lagedrukgebied. Tussen beide weersystemen staat een west- tot zuidwestelijke stroming waarmee maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. In de vroege ochtend zijn enkele mistbanken niet uitgesloten, maar deze verdwijnen snel. In het zuidwestelijk kustgebied is er een kleine kans op nevel of mist die vanuit de zuidelijke Noordzee kan worden aangevoerd. Mocht deze mist de kust bereiken dan zal ze verder landinwaarts toch spoedig oplossen. In de rest van het land overheerst de zon. Vooral landinwaarts kunnen in de middag lokaal cumuluswolken ontwikkelen. Tijdens de eclipsperiode lijkt de kans op dit type bewolking echter vrij klein en weinig hinder op te leveren. De vooruitzichten om de eclips rond het middaguur zonder problemen te volgen, zijn voor het grootste deel van het land dus goed. Een nieuwe schets van de weersituatie wordt donderdagochtend rond 8 of 9 uur op deze website gepubliceerd.

Weersverwachting voor donderdag 10 juni (opgesteld op 8 juni, 23:30 CEST)

Het hogedrukgebied boven de Azoren heeft nog steeds een uitloper naar West-Europa. In de buurt van IJsland bevindt zich een omvangrijk lagedrukgebied. Tussen beide weersystemen staat een west- tot zuidwestelijke stroming waarmee vrij droge lucht wordt aangevoerd. In de middag kunnen zich lokaal wat cumuluswolken ontwikkelen, maar tijdens de eclipsperiode lijkt de kans op dit type bewolking nog vrij klein en weinig hinder op te leveren. In de hogere niveaus kan later op de dag ook af en toe cirrusbewolking voorkomen, afkomstig van zwakke frontale systemen van de IJslandse depressie. De vooruitzichten voor aanstaande donderdag zijn daarmee nog iets gunstiger vergeleken met de computerprognose van de vorige dag (7 juni). Een meer gedetailleerd weerbeeld komt woensdagavond beschikbaar en wordt ook weer op deze website gepubliceerd.

Weersverwachting voor donderdag 10 juni (opgesteld op 7 juni, 23:30 CEST)

Een hogedrukgebied boven de Azoren heeft een uitloper naar West-Europa. In de buurt van IJsland bevindt zich een omvangrijk lagedrukgebied. Tussen beide weersystemen staat een west- tot zuidwestelijke stroming. De aangevoerde lucht is relatief droog en biedt kans op flinke perioden met zon. Toch kan in de hogere niveaus ook af en toe cirrusbewolking voorkomen, afkomstig van zwakke frontale systemen van de IJslandse depressie. Overdag kunnen lokaal enkele (kleinere) Cumuluswolken ontstaan maar deze zullen geen grote bedreiging hoeven te vormen voor het waarnemen van de eclips. De vooruitzichten voor aanstaande donderdag zijn dus nog steeds gunstig. Een meer gedetailleerd weerbeeld komt dinsdagavond beschikbaar en wordt ook weer op deze website gepubliceerd.

Weersverwachting voor donderdag 10 juni (opgesteld op 6 juni, 23:00 CEST)

Een langgerekt hogedrukgebied bevindt zich boven het zeegebied ten westen van Portugal en boven de Golf van Biskaje. Een uitloper van dit hoog strekt zich uit tot over de Benelux. De aangevoerde lucht is relatief droog en biedt kans op flinke perioden met zon. Eventuele (kleinere) Cumuluswolken zullen geen grote bedreiging hoeven te vormen voor het waarnemen van de eclips. De vooruitzichten voor aanstaande donderdag zijn dus gunstig, maar kunnen nog wel wijzigen. Een meer gedetailleerd weerbeeld wordt de komende dagen mogelijk en ook steeds op deze website gepubliceerd.