De sterrenhemel vanuit huis: creatief omgaan met de #coronacrisis

Share this:
  • twitter icon
  • facebook icon
26 maart 2020

De huidige situatie rond het coronavirus is voor veel mensen een moeilijke periode. Toch zijn er lichtpuntjes. Verenigingen en sterrenwachten zijn bijvoorbeeld creatief in hoe ze omgaan met de #coronacrisis en ze zoeken op andere manieren online het contact met het publiek. We hebben hun initiatieven én onze tips voor een aantal activiteiten op een rij gezet voor wie zelf of met de kinderen thuis aan de slag wil met sterrenkunde.

Veel lidorganisaties van de KNVWS zien zich voor nieuwe uitdagingen gesteld tijdens deze periode met ongekende maatregelen. Het directe contact met leden en bezoekers ligt voor hen aan de basis van hun activiteiten. “Deze uitdagende periode doet daarom een beroep op onze creativiteit en vindingrijkheid”, stelt KNVWS voorzitter Sebastiaan de Vet. “De vindingrijkheid van sommige lidorganisaties is iets om trots op te zijn: Van WhatsApp groepen voor je sterrenkijkvragen tot live streams van lezingen en online kijkavonden bij sterrenwachten. Het zijn creatieve oplossingen om in deze tijden actief te blijven én mensen te verbinden”. Als landelijke koepelorganisatie voor weer- en sterrenkundige verenigingen hoopt de KNVWS dat dit soort initiatieven meer navolging krijgen als de coronacrisis onverhoopt lang aanhoudt*.

Inspirerende initiatieven van onze organisaties

Tien extra tips voor thuis

Komeet C2019 Y4 ATLAS op 22 maart 2020. Petra van der Meijs maakte deze opname met een 80 mm lenzenkijker en Canon 6D camera vanuit de achtertuin in Amersfoort. Voor de foto werden 31 opnames van 120 seconden gecombineerd.

Volg komeet ATLAS (C/2019 Y4)

De komeet C/2019 Y4 (ATLAS) werd ontdekt op 28 december 2019 door het zoekprogramma ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System). Momenteel neemt de komeet sterk in helderheid toe en de komeet is momenteel al zichtbaar in een telescoop en zal later ook door een verrekijker te zien zijn. De komeet heeft alle eigenschappen om een zéér heldere komeet te worden, al is nog niet zeker hoe de helderheid van de komeet zich de komende tijd ontwikkelt. Vanaf april gaat de komeet vanuit Nederland gezien niet meer onder en staat ’s avonds in het sterrenbeeld Giraffe, naast het sterrenbeeld Grote Beer. De komeet reist elke dag verder naar het westen en staat dan ’s avonds recht boven de ondergaande zon. De staarster verdwijnt in mei, ruwweg een week voor de dichtste nadering van de zon in de avondschemering.

Probeer de komende tijd met dit zoekkaartje, deze of via Stellarium de komeet te vinden. De Nederlandse Kometen Vereniging volgt de ontwikkeling ook op de voet en binnenkort lees je meer over C/2019 Y4 (ATLAS) in het magazine Zenit (bestel nu je abonnement). Wellicht kan de komeet de komende weken nog zorgen voor een bijzonder schouwspel aan de sterrenhemel.


* Via de inlogomgeving “Mijn Vereniging” kunnen KNVWS lidorganisaties handleidingen met praktische tips vinden.