Gedeeltelijke zonsverduistering op donderdag 10 juni

Share this:
  • twitter icon
  • facebook icon
21 mei 2021

Op donderdag 10 juni is in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. De maan schuift vanaf 11.19 uur (tijd in Utrecht – elders in Nederland kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen) langzaam tussen de aarde en de zon en bedekt de noordelijke rand van de zon. Het maximum vindt plaats om 12.23 uur. Op dat moment is 29 procent van de middellijn van de zon door de maan bedekt. Kijk op onze speciale evenementpagina voor activiteiten zoals livestreams.

De gedeeltelijke zonsverduistering van 10 juni is de eerste eclips die zichtbaar is vanuit Nederland sinds maart 2015. In Noord-Canada, Groenland en Rusland is de eclips ringvormig. Een gedeeltelijke zonsverduistering is natuurlijk lang niet zo spectaculair als een volledige zonsverduistering, waarbij de maan de hele zonneschijf bedekt. Maar met een goede eclipsbril kunnen kinderen en volwassen zien hoe de maan een ‘hapje’ uit de zon neemt. Kijk nooit direct naar de zon, maar gebruik een goede eclipsbril. Ben je sterrenkunde amateur of heb je een telescoop? Gebruik dan een zonnefilter of zonnekijker.

Zowel publiekssterrenwachten als de universitaire NOVA-sterrenkunde-instituten organiseren activiteiten om de verduistering te volgen, waaronder livestreams. Je kunt alle details vinden op de speciale evenementpagina voor de gedeeltelijke zonsverduistering. Klik op een locatie op de landkaart en ontdek wat het aanbod is. Let op: fysieke activiteiten zijn alleen mogelijk waar dat conform de coronamaatregelen en aangekondigde versoepelingen kan. Locaties melden zich de komende periode nog doorlopend aan, dus kijk regelmatig tot 10 juni of er nieuwe activiteiten zijn aangemeld.

Start: 11.19 uur | maximum: 12.23 uur | einde: 13.31 uur

Bovenstaande tijden voor Utrecht, elders in Nederland kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen.
Kijk op hemel.waarnemen.com voor de tijden op meer locaties.

Verschillende stappen tijdens de gedeeltelijke zonsverdusitering op 10 juni. Beeld: NOVA

Maak een filmpje en win een schoolbezoek van het mobiele planetarium

NOVA/astronomie.nl organiseert een wedstrijd voor basisscholen. Welke klas maakt het beste uitlegfilmpje over wat er gebeurt bij een zonsverduistering? De winnende klas/school wint een bezoek van het NOVA Mobiel Planetarium op 10 juni. Het NOVA-team neemt eclipsbrillen mee om de zonsverduistering te bekijken vanaf het schoolplein, en elke klas (groep 3 t/m 8) krijgt een korte uitleg in het planetarium over zonsverduisteringen. De spelregels staan hier vermeld.


Bron: Gedeeltelijke zonsverduistering op donderdag 10 juni (NOVA Persbericht, met aanpassingen)