Peter Louwman bij de KNVWS

Share this:
  • twitter icon
  • facebook icon
23 augustus 2023

Op 21 juli overleed peter Louwman. Een rondvraag bij de leden van de KNVWS geeft aan dat Peter in de KNVWS en bij haar leden een gewaardeerde ambassadeur was voor Weerkunde en Sterrenkunde.

Foto: Van Lien, West Brabant

Peter ontving in 1999 de Dr. Jan van der Biltprijs. Zijn verdiensten werden omschreven als: “Popularisering van de sterrenkunde gedurende een lange reeks van jaren”. De prijs werd uitgereikt op 13 november. In 2000 verscheen daarover een artikel in Zenit. De oorkonde vermeldt : “Hart van Maan en Planeten, heelal-gids voor jong en oud”

“Hart van Maan en Planeten” staat op zijn oorkonde. Zeker is, dat voor veel sterrenkunde-amateurs het zien van de Maan en planeten zoals Jupiter en Saturnus in de telescoop de eerste aanzet gaf tot een verdergaande belangstelling voor de sterrenhemel. Dat was zo is en nog steeds zo. Middels zijn lidmaatschap van de Werkgroep Maan en Planeten liet hij zien dat na die eerste kennismaking een verdere verdieping wachtte.

Peter steunde veel afdelingen door lid of donateur te zijn. Dat was zo bij Christiaan Huygens in Zuid-Holland, Sterrenwacht Rijswijk, Galileo in Zuid Limburg, bij Saturnus in Heerhugowaard en waarschijnlijk ook nog bij veel andere.

Een beroep om hem voor een voordracht was nooit vergeefs. Hier zien we hem bij VAS Zuid-Drenthe met voorzitter Klaas Geerts. Foto; Albert Duin VAS Zuid Drenthe

Een uitje in groepsverband was voor leden, soms jaarlijks, een bezoek aan zijn museum in Den Haag. Dan was Peter persoonlijk aanwezig om toelichting te geven bij zijn collecties, vooral die van de historische telescopen. Hij is terug te zien op foto’s van die gelegenheden.

Robert Wielinga, Sterrenkundige Kring Minnaert: “Ik heb Peter lange tijd gekend. Zijn passie voor sterrenkunde (niet alleen voor oude telescopen) deelde hij graag met jong en oud, met iedereen: Hij offerde zijn zaterdagmiddag op om op een JWG-bijeenkomst reclame te maken voor de werkgroep Maan en Planeten waar hij lid van was. Als je een gesprek met hem had over oude telescopen dan kreeg je vaak kort daarna post van hem, hij had dingen opgezocht of uitgezocht en wilde dat graag met je delen.
Peter was ook een heel bescheiden iemand, die graag de mening van anderen hoorde, ook al was het op zijn expertise gebied, hij stond er altijd voor open. En natuurlijk moet zijn kerstkaart genoemd worden, met elk jaar weer een prachtige foto van een kijker uit zijn unieke collectie. Terecht was Peter erelid, een sieraad voor onze vereniging!”

Rijk-Jan Koppejan; Philippus Lansbergen: “Peter Louwman heeft voor onze sterrenwacht veel betekend. We hebben intensief met hem samengewerkt om het 400-jarig herdenkingsjaar van de telescoop in 2008 gestalte te doen geven. Een deel van zijn collectie kwam toen naar het Zeeuws Museum.
Ook een bijzonder moment: onthulling van het standbeeld van en voor Hans Lipperhey door Heino Falcke in 2021. Peter was daar uiteraard ook bij en hij was zichtbaar blij dat er eindelijk een terecht eerbetoon werd onthuld voor de uitvinder, Hans Lipperhey.”

J. Baars; Sterrenwacht Rijswijk: “Peter Louwman was een gewaardeerd en royaal donateur van Sterrenwacht Rijswijk. Hij is bij ons op bezoek geweest om een interessante lezing over verrekijkers te houden. Hij heeft ons gesteund toen het voortbestaan van de sterrenwacht in het gedrang kwam.
Wij kennen hem als een aimabele, rustige en vriendelijke man met grote kennis van zaken. Hij was bestuurslid en oud-voorzitter van Stichting Sterrenwacht Rijswijk, we zullen hem missen. “

Gerard Huijbers, Sterrenwacht Saturnus: ” Peter was jarenlang donateur van onze sterrenwacht. Naar aanleiding van een artikel over Hans Lipperhey in ons huisorgaan Titan , heeft Peter een uitvoerig schriftelijk betoog verstrekt over wie nu werkelijk de eerste telescoop heeft uitgevonden. Peter heeft er voor gezorgd dat Sterrenwacht Saturnus ieder kwartaal een exemplaar van Observator, huisorgaan van sterrenwacht Philippus Lansbergen, ontvangt mede naar aanleiding van het onthullen van een standbeeld van Lipperhey bij de Abdij van Middelburg.”

Ton de Jong, LWSK:.“Peter was een amateur astronoom met een bijna professionele inslag. Voor de LWSK verzorgde hij een expositie van zelf verzamelde sterrenkundige voorwerpen, lezingen en een excursie naar een antieke houten astronomische kijker in Ierland.”

Henny van Straalen, Sterrewacht Foucault: “Jaarlijks gingen we met de WLS en onze eigen groep van de Zilk naar het museum. Peter waardeerde persoonlijke contacten, hij stuurde relaties met Nieuwjaar graag een persoonlijke kaart.”

Zoals Robert Wielinga al liet weten: “Terecht was Peter erelid, een sieraad voor onze vereniging!” Dat willen als bestuur van de KNVWS graag herhalen, nu namens de KNVWS en al haar leden.