Symposium

Over de Diepenveen meteorietarrow down

Centraal op 27 oktober 2023 staat de Diepenveen meteoriet. Wat maakt het verhaal van deze meteorietinslag zo bijzonder en wat kan het stukje ‘meteoorsteen’ ons vertellen? Je hoort er natuurlijk veel meer over tijden het symposium, maar hier kun je alvast iets meer ontdekken van het verhaal, aan de hand van een bijzonder interactief 3D model.

De werkdag van een dagloner en zijn vrouw nam een onverwachte wending toen ze op het land bij het dorp Diepenveen aan het werk waren. In de middag van 27 oktober 1873 waren de twee getuige van de inslag van de meteoriet in hun directe omgeving. Na jaren van omzwervingen en het wisselen van eigenaar werd de meteoriet pas in 2012 herontdekt. Het bleek een unieke vondst te zijn, want de meteoriet is een zeldzame koolstofhoudende chondriet (type CM2-an). Met het gitzwarte kleur als dat van houtskool verschilt deze meteoriet sterk van andere steenachtige meteorieten die in Nederland zijn ingeslagen. De meteoriet is als een van de topstukken opgenomen in de nationale collectie van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Bekijk Diepenveen in 3D

Meteorietonderzoeker Sebastiaan de Vet (TU Delft, oud-voorzitter KNVWS), maakte een interactief 3D model van de meteoriet dat je via het virtuele Delft Meteorite Lab kunt bekijken. Via het onderstaande scherm kun je het 3D model laden: het is interactief, dus je kunt het ronddraaien en van alle kanten bekijken. Klik op de bolletjes om meer achtergronden te ontdekken, maar bezoek vooral ook het symposium voor meer wetenswaardigheden over deze bijzondere meteoriet.

Meer lezen: